Hoe hoog mag mijn voertuig geladen zijn als ik een overweg wil oversteken?

04 juli 2022 07:25

In de Belgische wegcode staat dat wegvoertuigen maximaal 4 m hoog mogen zijn.

Onze bovenleiding hangt niet overal op dezelfde hoogte. De hoogte varieert tussen 4,8 en 6 meter boven het niveau van het spoor (en dus ook het niveau van de overweg).

Standaard proberen we altijd om de bovenleiding op 5m30 te hangen (in volle baan). Maar dat lukt niet altijd omdat er soms in de buurt van een overweg bijvoorbeeld een brug is en dan moeten we de bovenleiding aanpassen aan de hoogte van de brug.

Aan weerszijden van elke overweg hangt er een veiligheidsportiek met een waarschuwing voor de weggebruikers, die de maximaal toegestane hoogte aangeeft. Deze hangt minimum 30 cm onder de bovenleidingsdraad. Dus minstens op 4,5 m hoogte, als de bovenleiding op dat punt op 4,8 m hangt. Dit betekent dat er nog steeds een marge van 0,5 m is ten opzichte van de maximale toegestane ladingshoogte.

Bijna maandelijks stellen wij incidenten vast, waarbij een vrachtwagen die hoger geladen is dan 4,5 m geladen, een bovenleiding afrukt. Hierbij brengt de chauffeur zichzelf in gevaar en veroorzaakt hij of zij grote hinder op ons spoornet.

Wij danken alle (vrachtwagen)chauffeurs om deze regels van de wegcode niet te vergeten!


     

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen