Waarom moet ik soms zo lang wachten aan een overweg?

11 maart 2024 12:31

Een overweg gaat (of blijft) automatisch dicht wanneer een trein in aantocht is. Het moment van sluiten van een overweg hangt af van de plaats op een bepaalde lijn waar het treinstel zich bevindt. Voor elke spoorlijn kan men bepalen op welke plaats/in welke zone het treinstel zich bevindt. Wanneer een trein zich in een aankondigingszone bevindt (d.w.z. wanneer de trein een overweg nadert), wordt een signaal doorgestuurd naar de overweg waardoor die dichtgaat. De aankondigingszone werkt met detectiepunten in het spoor. De plaatsing van detectiepunten wordt bepaald op basis van de maximaal toegelaten snelheid op de lijn. Op die manier verzekeren we de correcte sluiting van de overwegen en de veiligheid van de weggebruikers.

Soms zal de trein trager rijden dan de maximale snelheid (of misschien zelfs een tijdje stilstaan binnen die zone). De overweg zal dan toch al dicht gaan van zodra de trein de detectiepunten passeert. Daardoor is het mogelijk dat de overweg al enkele minuten voor de passage van de trein gesloten is. Het kan soms ook zo zijn dat, hoewel er een trein reeds gepasseerd is, er nog een volgende trein de aankondigingszone binnen rijdt. Of soms is er sprake van druk treinverkeer of een storing aan de overweg. In dat laatste geval blijft de overweg automatisch dicht voor de veiligheid van iedereen.

Zolang men de veiligheidsvoorschriften en de signalisatie respecteert, is een spooroverweg oversteken niet gevaarlijk. Zo is het verboden om stil te blijven staan op de overweg. Steek dus enkel de sporen over wanneer je absoluut zeker bent dat je ze in één keer kan oversteken.

Aangezien veiligheid onze topprioriteit is, willen we graag iedereen oproepen om de verkeersregels te respecteren. Het is van levensbelang om de signalisatie aan een overweg altijd te respecteren. Aarzel niet om ons te contacteren indien je opmerkt dat de signalisatie niet wordt gerespecteerd. Als je meer wil weten over de veiligheid aan overwegen, raden wij je aan om een kijkje te nemen op onze website.

Daarnaast geven ook nog graag mee dat we zo veel mogelijk overwegen vervangen om de risico's die ontstaan door gevaarlijk gedrag op overwegen zo veel mogelijk te beperken. Waar mogelijk, vervangen we ze door een brug, een tunnel, een parallelweg of een fietspad. We zoeken altijd naar de beste alternatieven in overleg met de lokale overheid en de bewoners. Als we de overweg niet kunnen afschaffen, verbeteren we de weginrichting ter plaatse zodat de overweg beter beveiligd is. Daarnaast voorzien we ook verschillende preventiemaatregelen.

Meer informatie over de sluitingstijd van de overwegen vind je in dit filmpje.


     

Hebt u meer vragen? Een aanvraag indienen